Weblog over de geschiedenis van de familie van Egten en StruikPosts RSS Comments RSS

Print Print

Opa en oma, Doeke jr van Egten en Trientje Boelmans

Mijn nicht Diete is het op een na oudste kleinkind van opa en oma. Ze heeft mijn grootouders goed gekend. Als opening van dit stukje over hen gebruik ik het volgende citaat van haar: “Opa en oma waren altijd heel mild over anderen, er werd niet snel of hard geoordeeld. Ze geloofden dat onderwijs en kennis en opvoeding mensen konden verheffen. Dit verklaart ook hun betrokkenheid bij de Werkplaats en het mede oprichten van opa van het IVO onderwijs. Opa had ongelofelijk veel gelezen en sprak vloeiend Duits en Frans. Dit had hij zich zelf aangeleerd. Hij was geïnteresseerd in klassieke muziek, toneel en cultuur in de breedste zin van het woord. Door oma's achtergrond waren ze ook lid van de tempeliers of zo als het geloof ik ook wel genoemd werd "De blauwe knoop". Oma's ouders hadden allebei een zwaar alcohol probleem. Alcohol werd met name door oma verafschuwd. Haar vader had een schoenmakerij en oma heeft met haar broers de tent draaiende gehouden toen haar ouders -dag in dag uit- laveloos waren. Er moest natuurlijk wel geld binnenkomen want de steun was er nog niet. Oma heeft hier haar longkwaal aan overgehouden. Zij is na een ernstige longontsteking bijna gestorven. Haar longen zijn nooit meer helemaal goed gekomen. Ze had chronische bronchitis en vaak longontstekingen, daar is zij ook aan gestorven op 76 jarige leeftijd. Haar lichaam was gewoon op. Een longontsteking, ik geloof dat zij toen een jaar of 20 was, is de reden geweest dat haar ouders nooit meer een drup drank hebben aangeraakt.” Doordat Trien, onze oma, het gezin Boelmans in moeilijke tijden ten koste van haar gezondheid had bij gestaan ontstond ook een hechte band tussen Trientje en haar zusters en broers. Dit waren onze oud-tants en oud-ooms: Tante Alke, Tante Ida, Tante Corrie, Tante Wub, Oom Dolf en oom Hilvert. Dit waren natuurlijk de ooms en tantes van onze ouders. Ook herinnerde ze zich dat oma wel eens vertelde over haar opa en oma, Hilvert Boelmans en Wupke Westendorp (geb ~1855) en Adolf Robertus en Trientje Zuur (geb ~1845). Dan ga je toch heel ver terug in de tijd! De familie Robertus was meer op stand en bezoekjes aan die opa en oma waren koel volgens Trientje. Uit naspeuringen van Diete blijkt dat de familie Robertus inderdaad een voorname familie was. Ze waren wond- en heelmeesters en zaadhandelaren. Vorige generaties heetten nog Rubertus. Diete wist ook nog dat de kinderen van opa en oma op de school van Kees Boeke, de Werkplaats, hebben gezeten. Voor die tijd zeer vooruitstrevend onderwijs met veel aandacht voor andere zaken als rekenen en taal alleen. Uit de Wikipedia: Boeke liet in Bilthoven aan de Werkplaats Kindergemeenschap (WP) de jeugdigen deelnemen aan het algehele gebeuren op school. Er werden taken en werkzaamheden verricht zoals: onderhoud aan het gebouw, van de materialen en de gereedschappen, van het meubilair, van de instrumenten, van de leermiddelen. Er werd schoongemaakt en opgeruimd. Er werd gekookt en afgewassen. Er werd gecontroleerd of taken en werkzaamheden waren uitgevoerd en of afspraken en verplichtingen waren nagekomen. Er werd in de maandelijks gehouden "Bespreking" beslissingen genomen, waarbij niet bij meerderheid- maar bij volledige overeenstemming van stemmen besloten werd. In de maandelijks gehouden "Werkverdeeling" werden de uit te voeren taken en werkzaamheden verdeeld waarbij gekozen kon worden uit: De Centrale Leiding, Schoonmaken en opruimen, De Bespreking, De maaltijd, De Bij (het periodiek op school) en Diversen. De leerlingen en de leerkrachten werden aangeduid als werkers en medewerkers. Als voorbeeld voor het "gemeenschapsleven" van deze "groote familiekring" stond het leven in "het goede gezin". Opmerkelijk is ook dat prinses Juliana had besloten dat haar kinderen naar deze school zouden gaan. Oma heeft toen zelfs in de oudercommissie gezeten met de toen toekomstige en nu voormalige koningin. Al met al waren opa en oma mensen met een warme belangstelling voor andere mensen

No responses yet

Comments are closed.