Weblog over de geschiedenis van de familie van Egten en StruikPosts RSS Comments RSS

Print Print

Doeke van Egten sr. en jr.

Na een gesprek met Marijke, mijn nicht, ben ik weer wat verder met de Doeke jr. en sr.. Ze had van mijn opa (jr.) gehoord dat Doeke sr. weg was gelopen uit een weeshuis voor verarmde jongens in of rond de Twickel in Twente. Hij is daarna naar Amsterdam gegaan. Zijn moeder is al jong overleden, op zijn achtste. Van zijn vader weet ik het nog niet, maar dat vermoet ik ook. Doeke van Egten jr moet ook een broer en twee zusters hebben gehad. De zonen van Doeke van Egten noemden ze oom Hilvert, Tante Fiep en Tante Wub. Toch staat er op Doeke van Egten sr. zijn archiefkaart duidelijk dat hij maar één zoon had! Een klein raadsel. Mijn mogelijke verklaring is dat de drie andere kinderen uit een vorig huwelijk van Elisabeth Johanna de Bakker waren. Ze zijn pas op latere leeftijd getrouwd. Doekes sr. was al 30 jaar oud. Ook kwam een oud familie verhaal weer boven tafel. Volgens mijn opa waren we afstammelingen van een adellijke tak. Van Echten tot Oldenhove of iets dergelijks. Het verhaal kwam mij ook bekend voor. Er moest ook ooit een landgoed of statig huis in onze familie geweest zijn. Geïntrigeerd door dit alles ben ik gaan rondneuzen en ik zie wel iets wat er op lijkt. Er zijn van Echtens geweest die: van Echten tot Oldengaerde heetten. Maar to nu toe zie ik geen enkele connectie met onze familie. Tenzij de voor mij laatst bekende schakel in de keten, Jillert Klaesen afkomstig van Echten, niet uit het plaatsje Echten afkomstig is maar van het geslacht van Echten…. Of van een huis of havezate van Echten uit de omgeving.

3 responses so far

3 Responses to “Doeke van Egten sr. en jr.”

 1. Aukje Burry-van Egtenon May 21st 2008 at 18:12

  Dat verhaal dat klopt,want ik heb gelezen ik meende in een boek/je bij Tresoare,dat er een van Egten was die had nogal veel landerijen,vee,en huizen.Omdat hij geen mannelijke erfgenamen had is alles vervallen aan de staat.Dat ging toen zo.
  En het gaat dan om landerijen die de Oldenhove (de scheve toren van Leeuwarden) omringden.
  Maar dat zou ik dan moeten opzoeken.
  Mijn vader zij namelijk ook altijd dat wij “blauw”bloed hadden.En dat de naam van Egten in de Oldehove gekerft staat.Maar ik heb dit nog nooit gecheckt.
  Vreselijk hé als je geboren en getogen bent in Leeuwarden.

 2. elisabeth Struikon May 21st 2008 at 21:03

  Dag Tjabring
  wederom een berichtje van jou over eventuele adel in de familie.
  Kan niet anders zeggen dat Edo’s vader zich zo gedroeg.
  Interessant hoor.Het is werkelijk verbazend hoe ver je terug kunt gaan in de tijd voor informatie.
  De namen van Oom Hilvert,Tante Fiep en Tante Wub horen noemen.Tante Fiep had iets in de schrijfsters wereld.
  Welke functie weet ik niet.
  Groetjes,Ma