Weblog over de geschiedenis van de familie van Egten en StruikPosts RSS Comments RSS

Print Print

Doeke van Egten sr. en de Zr. Ms. Monitor Cerberus

monitor-cerberus2

De monitor 2e klasse Hr.Ms. "Cerberus", afgemeerd aan een steiger achter het Centraal Station in Amsterdam. *

In het bevolkingsregister van de gemeente Amsterdam kwam ik tegen dat Doeke sr. aan boord van de Monitor Cerberus had gezeten. Een intrigeerende aantekening. Dat moest haast wel betekenen dat Doeke bij de marine had gezeten. Ik heb de persoonslijst van het NIMH gelijkt doorgekeken, maar helaas kwam ik hem daar niet tegen. Bij een voorouder van mijn partner en dochter, Pieter van der Wolk, had ik meer geluk gehad.... Van hem hadden ze zelf zijn "conduit boekje". Het NIMH zond me wel deze brief: Brief NIMH Vandaar dat ik het Nationaal Archief op zoek ben gegaan naar meer informatie over deze boot en de mogelijk aanwezigheid van Doeke van Egten aan boord. Ik had al gevonden dat er scheepsjournalen bestonden van het schip. Op te vragen via toegang 2.12.03 inv. nummer 880 en 881. In het boek van 1889 en 1890 kwam ik inderdaad zijn naam tegen! Ik wist dat hij waarschijnlijk op 4 april 1890 van boord was gegaan en ingeschreven werd in het bevolkingsregister van Amsterdam. Vandaar dat ik terug ben gaan bladeren. Als snel had ik beet. Hij bleek op 10 maart 1890 een straf gekregen te hebben van 5 dagen. "Gestrafd met 5 dg strafd. matr. 3. kl. D. van Egten. 20819" Staat er letterlijk. Strafd. Is waarschijnlijk strafdienst, want dat zie ik bij andere matrozen ook staan. Dit zijn zo van die feiten die gelukkig in het scheepsjournaal worden opgenomen!

omslag

5-dagen

Terug bladerend zie ik nog meer vermeldingen. Op 10 september 1889 is het weer raak. Samen met maar liefst 14 anderen krijg Doeke van Egten straf, 3 dagen strafdienst deze keer. Opgetekend door de man met een leesbaar handschrift, A. Stoppelaar.

3 dagen strafdienst (Small)

Ook aan het begin van het scheepsjournaal, bij het aan boord gaan van een nieuwe bemanning, op 21 juni 1889, staat hij vermeld. Hij is matroos 3e klasse met registratie nummer 20819.

d-van-egten (Small)

Nat Archief -kb 28-04-2010 203 (Small)

Een interessante passage over de Monitor Cerberus kwam ik tegen in: H.W. Lintsen (red.), Geschiedenis van de techniek in Nederland. De wording van een moderne samenleving 1800-1890. Deel IV. Delfstoffen, machine- en scheepsbouw. Stoom. Chemie. Telegrafie en telefonie. Walburg Pers, Zutphen 1993 Hierbij een citaat: "In april 1867 gaf de Tweede Kamer goedkeuring voor de uitvoering van de vlootvernieuwing met pantserschepen zoals door de commissie tot herziening van de kustverdediging was aanbevolen. De Marine plaatste bestellingen bij particuliere werven in Engeland en Frankrijk. Het was de bedoeling dat die eerste schepen op de Rijkswerf in Amsterdam zouden worden nagebouwd en de minister stuurde dan ook ingenieurs naar Engeland en Frankrijk om toezicht te houden op de bouw en tegelijkertijd het vak af te kijken. De eerste schepen die in Nederland werden gebouwd waren de rammonitors Cerberus en Bloedhond. Daarvoor werden de tekeningen van de door Laird geleverde Heiligerlee en Krokodil gebruikt. De NSBM leverde de complete machine-installaties voor deze twee schepen.80. Het derde schip dat de Rijkswerf te Amsterdam bouwde was het ramtorenschip Guinea, gemaakt naar het gewijzigd ontwerp van de Buffel die bij Napier in aanbouw was. Dit schip kreeg een machine van de Koninklijke Fabriek van Stoom en andere Werktuigen. De Cerberus was in januari 1869 gereed" Hieronder plaats ik nog een mooie serie afbeeldingen die ik van het schip heb gevonden met behulp van de zoekmachine Maritiem Digitaal en uit het Amsterdamse beeldarchief.

monitor-cerberus-kleur

monitor-cerberus-middelburg

monitor-cerberus3

monitor-cerberus-tekening

monitor-cerberus-tekening2

http://www.milwiki.nl/milwiki/index.php?n=Onderzoek.Art03 Zuster schip Monitor Adder http://beeldbank.amsterdam.nl/ http://www.maritiemdigitaal.nl/ * Datering: 8 november 1894 Herkomst: Stadsarchief; Fotoarchief Jacob Olie Jbz. Documenttype: foto Vervaardiger: Jacob Olie (fotograaf) Geografische naam: De Ruijterkade Afbeeldingsbestand: 10019A001201 Verder onderzoek in: Toegang 2.12.14: Stamboeken van Schepelingen Marine 1860 – 1901, inventarisnummers 503-533. Getypte naamklapper : 2.12.07 Bron: Infoblad 4 Nationaal Archief

3 responses so far

Comments are closed.