Weblog over de geschiedenis van de familie van Egten en StruikPosts RSS Comments RSS

Print Print

De ouders van Jillert Claeses van Egten?

Twee weken geleden ben ik op een bijeenkomst in Leeuwarden geweest waar ik nieuwe informatie kreeg over de mogelijke ouders van Jillert Claeses van Egten. Het bleek echter bij nader onderzoek om informatie te gaan die moeilijk te bewijzen was en blijft er veel twijfel. Claes Tiallings is inderdaad de enig mogelijke Claes die in Friesland rond deze tijd die een zoon heeft gekegen die Jillert of precieser Jellert heet. Het blijft erg jammer dat er tot nu toe geen extra bewijs te vinden is. Zo is de geboorteplaats IJlst. Daarnaast heten zijn broers anders dan de namen die we normaal bij de van Egtens tegenkomen. Jillert noemt zijn kinderen Antje, Sijke, Claaske, Claes. De naamgeving binnen deze familie levert dus geen ondersteunend bewijs op. Sijke is de naam die in de familie van zijn vrouw voorkomt, bv een zus van Romkien: Ferwerderadeel, dopen, doopjaar 1693 Dopeling: Sijke Gedoopt op 17 september 1693 Dochter van Tialle Thijssen en niet genoemde moeder Gestandaardiseerde namen (voornaam en patroniem): Dopeling : SIJKE Vader : TJALLING TIJSES   Romkjen Tjallis - 1720 Claaske en Claes is natuurlijk een verwijzing naar zijn vader. Alleen Antje is nog niet duidelijk waar hij die naam vandaan heeft. Niet uit de familie van IJlst in ieder geval! Verder is het zo dat het beroep van schoolmeester meestal overging van vader op zoon. Als blijkt dat Claes Tiallinghs schoolmeester was zou dat natuurlijk helpen. Helaas zijn de onderzoeken van Sannes over IJlst nog niet digitaal in te zien, dus weet ik dat nog niet. Mijn eerste uitdaging nu is om meer informatie boven water te krijgen over Jillert voor 1716. Op 1 mei 1716 werd hij namelijk aangesteld in Wanswerd als schoolmeester. In die brief staat dat hij daarvoor schoolmeester tot Echten was. Tot nu toe is dat nog nergens terug gevonden. Maar de kans is natuurlijk groot dat dit bewezen kan worden. Ik wordt bij mijn onderzoek grandioos geholpen door foto's, scans en kopieen uit originele bronnen die Anton Musquetier ( http://www.altijdstrijdvaardig.nl) steeds voor mij maakt in Tresoar. Deze originele bronnen zorgen steeds weer voor ondersteuning en bewijs. Op dit moment is nog steeds reden voor speculatie. Waarom wilde Jillert zich begin 18e eeuw zich van Egten noemen. Had hij een andere reden daarvoor? Achternamen waren namelijk erg ongebruikelijk. Om er zo maar een aan te nemen ook. Het zou natuurlijk ook kunen dat hij zich er van bewust was dat hij eigenlijk afkomstig was uit een familie die van Echten heette. een buitenechtelijk kind bijvoorbeeld? Op volwassen leeftijd realiseerd hij zich dat en noemt zich van Egten. Een gewaagde theorie is bv: Een vrouwelijk van Echten / van Egten krijgt een buitenechtelijk kind van een Klaas X. Deze Claes krijgt weer een zoon Jillert Claeses genoemd. Voor mij reden om toch eens te kijken naar de namen: Antie, Antien, Antije, Antje, Antjen, Antjie, Antjien van Echten / van Egten

No responses yet

Comments are closed.