Weblog over de geschiedenis van de familie van Egten en StruikPosts RSS Comments RSS

Print Print

Van der Wolk / Ditmar

Als je dieper in de familie geschiedenis duikt ga je ook makkelijker een zijpad op. Mijn dochter heeft natuurlijk ook voorouders uit de tak van mijn partner. Het leek me leuk om daar ook het een en ander van uit te zoeken. Vandaag over de familie van der Wolk / Ditmar, de grootmoeder van Tianna, Elly van der Wolk. De familie van der Wolk heb ik terug weten te vinden tot in de 18e eeuw. De familie was afkomstig uit Vianen. Haar overgrootvader Pieter van der Wolk, geboren in 1878, die al in 1926 overleden was, is wat meer gaan rondzwerven. Van hem heb ik al wat meer informatie boven water. Zo blijkt uit zijn huwelijks akte dat hij stoker was. Een medewerker van het Noord-Hollands archief maakte me er op attent dat hij stoker was bij de marine. Van Elly weet ik dat hij later ook gevangenbewaarder in Utrecht is geweest. Het Nederland Instituut voor Militaire Geschiedenis heeft een uitgebreid archief van oud marine mensen. Ook van Pieter van der Wolk. Ik heb het dossier ontvangen en zal daar later over schrijven. Hij is in Den Helder getrouwd met Elsje Hoenderdos. Zij was de dochter van een spoorwegbeambte. De familie Ditmar is oorspronkelijk afkomstig uit het Duitse plaatsje Gerstungen. Dat ligt onder Kassel in midden Duitsland. In de koude oorlogstijd was het net even over de grens met de DDR. De generaties die daar opgroeiden heetten nog Dittmar, met twee t’s. Het schijnt dat er zelfs nu nog in dit plaatsje enkele families Dittmar wonen. Johan Adam Ditmar, geboren in 1778/1779 in Gerstungen is naar Nederland verhuist. Waarom weet ik nog niet. Hij overleed in 1826 in Breukelen-Nijenrode. Van hem is bekend dat hij leerlooijersknecht was. Zijn zoon Willem Ditmar, geboren in 1820 in Breukelen, is soldaat geweest en daarna broodbakker. Dat is een lange traditie in de familie geworden, want ook zijn zoon Adam Ditmar geboren in 1847 werd broodbakker. Diens zoon, de vader van Elly van der Wolk, ook weer een Adam Ditmar geboren 1880, was ook broodbakker. Ze hadden een bakkerij in de Oudwijkerdwarsstraat 48, de Brood en Banketbakkerij Oudwijk.   oudwijkerdwarsstraat-48-Utrecht bakkerij adam ditmar

No responses yet

Comments are closed.