Weblog over de geschiedenis van de familie van Egten en StruikPosts RSS Comments RSS

Print Print

Goeie Mie en de Groenesteeg 47

Van Toos Bakker- Oudshoorn kreeg ik enige tijd geleden een prachtig blad opgestuurd. "Hutspot Haring en Wittebrood. Tien eeuwen Leiden, Leienaars en hun misdaad en straf." In deze special over misdaad staat ook een stuk over Goeie Mie. Het is een goede samenvatting van de gebeurtenissen van 1883. Na het lezen van het stuk viel mijn oog op de illustratie. Het was de voorpagina van Geillustreerd Politie Nieuws van Zondag 30 December 1883. Deze voorpagina bestaat uit 4 illustraties. Op één van de tekeningen staat het huis van de familie Frankhuizen, de laatste slachtoffers van Goeie Mie. Het adres: Groenesteeg 47. Ergens ging een belletje bij mij rinkelen. Dit adres had ik eerder gezien, maar waar? Al snel schoot het me te binnen. Mijn opa Tjabring Struik had op meerdere plaatsen in de Groenesteeg gewoond. Dat had ik op zijn persoonskaart gezien. Gauw de kaart erbij gezocht en jawel hoor.... Het stond er duidelijk: Groenesteeg 47 Hij had dus op hetzelfde adres gewoond als de familie Frankhuizen. Een luguber idee. Hoe het ook precies in elkaar zit weet ik niet. Was dit huis bezit van de familie Frankhuizen? Immers, de moeder van zijn vrouw Anna Maria Oudshoorn was een Frankhuizen. Maar kenden ze elkaar toen al...vraag ik me nu al typend af? Gauw opgezocht.. Daaruit blijkt dat de datum dat hij in dit huis ging wonen ook heel bijzonder is. Het is hun trouwdatum. Dit betekend dus dat het hun eerste huis was! Lang hebben ze hier niet gewoond, want in november van dat jaar verhuisden ze al naar de Westerstraat. Ik ben benieuwd of ze ooit geweten hebben op wat voor beladen adres hun huwelijk begonnen is. Detail van persoonskaart Tjabring Struik Jr.

One response so far

One Response to “Goeie Mie en de Groenesteeg 47”

  1. Michielon Sep 5th 2008 at 22:12

    Wederom geweldig!!!