Weblog over de geschiedenis van de familie van Egten en StruikPosts RSS Comments RSS

Print Print

Op bezoek bij de Oudshoorns

Gisteren, 7 augustus 08, op bezoek bij mede genealoog Nick Oudshoorn (geboren op 26 september 1949) in Leiden. Hij had een andere familielid uitgenodigd die ook erg geïnteresseerd is in de familie historie, Toos Bakker-Oudshoorn (geboren op 23-07-1937). Om hun positie in de familie even duidelijk te maken: Nick is een zoon van Nicolaas Oudshoorn (geboren op 30 september 1916) die op zijn beurt weer een zoon is van Pieter (Piet) Oudshoorn ( geboren op 18 februari 1884) , de broer van Daniel Oudshoorn. Daniel Oudshoorn (geboren op 21 december 1874) is de opa van mijn moeder. Toos is een dochter van Pieter (Piet) Oudshoorn (geboren op 26-08-1898) , de zoon van Daniel Oudshoorn. Daniel Oudshoorn is dus ook haar opa. Eigenlijk zijn Nick en ikzelf dus een beetje van dezelfde generatie. We schelen 12 jaar. Toos en mijn moeder zijn op hun beurt ook weer van dezelfde generatie. De vader van Toos stond bij mijn moeder bekend als Oom Piet en zijn broer was Oom Niek. We hadden nog even tijd voordat een andere familie lid zou arriveren, Tante Juul of te wel Julo Novakovics / Oudshoorn geboren in 1914 in Hongarije. Ze was een pleegkind die door Piet Sr. in 1924 in het gezin werd opgenomen. Ze is 94 jaar en weet nog het één en ander van de oude tijden. Toos herinnerde mijn vader goed. Hij werd wel “De Professor” genoemd. Hij was rustig, teruggetrokken en…hij had gestudeerd! Dat was iets onbekends in de familie Struik en Oudshoorn. Ook zijn rustige karakter leek niet echt aan te sluiten bij de families waar flink gedronken en gefeest kon worden. Toos vertelde dat er vaak “maatjes” gehaald werden bij het café en dat het dan los ging. Ook mijn moeder herinnerd zich dit. Het was ook altijd zo dat er geen ruimte voor de kinderen was op dit soort feesten. Mijn moeder moest helpen en de keuken en Brink, haar broer, ging dan het liefst naar boven.   Ook bleek ze tante Rika te kennen. Ze heeft zelfs enkele foto's van haar. Ik vermoed dat dit een zus was van Adriana. Uit de stamboom blijkt dat Adriana een oudere zus had die Maria heette.   Daan Oudshoorn had een smederij met rechts achter in zaak zijn kleine smidse. Hij repareerde vlak bij het raam kacheltjes en vuurstenen plaatsen. Hij had, ondanks zijn kleine nering, toch over voldoende geld beschikten voor een voor die tijd mooi interieur. Onderdeel daarvan waren fauteuils met grote oren , een eethoek met darboven een mooie de lamp met kralen. Verder hadden ze een prachtige kast met hierop 2 grote vazen. “Als kind vond ik dat allemaal erg mooi”,  aldus Toos , die het thuis veel minder luxe had. Volgens Toos haar oma, Adriana Dreef vaak spullen op de Vendu die ze dan mooi opknapte. Ze verkocht die zaken ook in een hoekje in de etalage. Voornamelijk tasjes, lampjes en kettingen. En andere kleine spullen. Toos had in verband met het overlijden van haar broertje in 1941 al heel veel uigezocht over de familie Oudshoorn. De kopieën van genealogieën, parentelen, etc. heb ik dan ook van Nick meegekregen. Ze had nog een verrassing bij zich, een foto van mijn oma, waar ze 4 a 5 jaar oud is uit uit ongeveer 1907/1908.  Deze foto gaat natuurlijk naar mijn moeder die erg weinig foto’s uit deze periode heeft. De fotograaf is Marinus C. Dingjan en hij had een zaak op de Oude Singel 52. Deze fotograaf wordt ook genoemd in het overzicht van Leiden 19th-Century Portrait Database of Dutch Cartes de Visite 1860-1914 (http://nies.liacs.nl:1860/) .  

IMG_0005

Daarnaast had ze nog een stapeltje foto’s van de familie Oudshoorn. Onder andere jeugd portretten van Daniel Oudshoorn en Adriana Dreef en de kinderen van Daniel Oudshoorn op één foto.   Ook de bovenstaande foto is van Marinus C. Dingjan. Ik heb ook van de andere foto’s opnames gemaakt en plaats deze onder aan dit artikel. De documentatie die ik gekregen had gaf me ook een antwoord op een belangrijke vraag, nl wie de ouders waren van Adriana Dreef. Met het combineren van Internet informatie blijken dat te zijn: Nicolaas Dreef, geb. 22-01-1839 te Leiden, ovl. 09-07-1907 te Leiden, beroep(en): wolscheider, koopman, zoon van Arie Dreef en Maria Furenhout Gehuwd 02-03-1864 te Leiden met: Maria Frankhuijzen, geb. 26-09-1841 te Leiden, ovl. 26-01-1917 te Leiden, dochter van Abraham Frankhuijzen en Maria de Tombe Tante Juul heeft ons ’s middags verteld over de tijd in de winkel van haar vader in de Groenesteeg. Ze maakte daar dagen van 8 tot 8 in de winkel met keukengerei. Zaterdag werd er zelfs tot 10 uur gewerkt. Eén van mijn belangrijkste conclusies is dat de Groenesteeg en directe omgeving één grote familie aangelegenheid was. De families trouwden onderling en vaders en moeder woonde dicht in de buurt. In ieder geval is duidelijk dat de volgende families er woonden: Struik, Oudshoorn, Dreef    

One response so far

One Response to “Op bezoek bij de Oudshoorns”

 1. Claudia Oudshoornon Jan 30th 2009 at 16:51

  Guten Tag!
  Mein Name ist Claudia Oudshoorn und ich lebe in Deutschland.
  Vielleicht könnten die Oudshoorns auf Ihrer Website zu meiner Familie gehören.
  Ich würde mich sehr freuen, eine Verbindung zu den Verwandten in den Niederlanden zu bekommen. Mein Uropa heißt Daniel Oudshoorn und ist nach Deutschland ausgewandert. Er war Gärtner und hat zuerst in Bochum-Langendreer gelebt. Später hat er eine Gärtnerei in Lünen aufgebaut und die deutsche Frau Johanna Mertens geheiratet.
  Ich weiß nicht allzuviel von ihm. Er hat in Leiden gelebt.
  Leider spreche ich kein Niederländisch.
  Eine Antwort wäre nett!

  Liebe Grüße,
  Claudia =udshoorn